Молитви след св. Причастие

Молитви след св. Причастие

 

Слава Тебе, Боже! Слава Тебе, Боже! Слава Тебе, Боже!

Молитва 1

Благодаря ти, Господи, Боже мой, че не отхвърли мене грешния, но ме удостои да стана участник на Твоите светини. Благодаря Ти, че удостои мене недостойния да се причастя с Твоите пречисти и небесни Дарове. Но, Владико Човеколюбче, Който заради нас умря и възкръсна, и ни дари тия страшни и животворящи Тайни за добро и освещаване на нашите души и тела, дай те да бъдат и на мене за изцерение на душата и тялото, за прогонване на всичко вражеско, за просветляване очите на сърцето ми, за мир на душевните ми сили, за непосрамваща вяра, за нелицемерна любов, за изпълнение с премъдрост, за опазване на Твоите заповеди, за умножаване на Твоята Божествена благодат и за присвояване на Твоето царство, та запазен чрез тях в Твоята светиня, всякога да помня Твоята благост и вече не за себе си да живея, а за Тебе, нашия Владика и Благодетел. И така, като напусна тоя живот с надежда за вечния живот, да достигна във всегдашния покой, дето не престава гласът на празнуващите и е безкрайна насладата на ония, които гледат неизказаната красота на Твоето лице. Защото Ти си истинското желание и неизразимото веселие на всички, които Те обичат, Христе Боже наш, и Тебе възпяват всички твари во веки! Амин!

Молитва 2

(от св. Василий Велики)

Владико Христе Боже, Царю на вековете и Създателю на всичко, благодаря Ти за всички блага, които ми даде, и за причащението с Твоите пречисти и животворящи Тайни. Моля Те, прочее, Благи и Човеколюбче, запази ме под Твоя покров и в сянката на Твоите криле, и ми дарувай дори до последното ми издихание с чиста съвест достойно да се причащавам с Твоите светини, за прошка на греховете и за вечен живот. Защото Ти си хлябът на живота, изворът на светостта, подателят на благата и на Тебе слава въздаваме, с Отца и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Молитва 3

(от св. Симеон Метафраст)

Ти, Който доброволно ми даде Твоята плът за храна, бидейки огън и изгаряйки недостойните, да не ме изгориш, Създателю мой, но най-вече проникни в моите членове, във всички стави, в утробата, в сърцето. Изгори тръните на всичките ми прегрешения, душата очисти, помислите освети, утвърди ставите заедно с костите, просвети петте ми чувства, цял ме прикови към Твоя страх. Всякога ме покривай, брани и пази от всяко душегубно дело и слово. Очисти и умий, и ме украси, разхубави, вразуми и ме просвети. Направи ме Свое обиталище само на Духа, и да не бъда вече обиталище на греха. Та като от Твой дом, с влизането на Причастието, да бяга от мене като от огън всеки злодей, всяка страст. Молитвени застъпници пред Тебе нека ми бъдат всички светии, чиноначалията на безплътните, Твоят Предтеча, премъдрите апостоли, а към тях Твоята непорочна и пречиста Майка, чиито молитви приеми, милосърдни Христе мой, и направи Твоя служител син на светлината. Защото Ти единствен, Благи, си освещение и светлост на душите ни, и всички на Тебе като на Бог и Владика, както подобава, слава възнасяме всеки ден.

Молитва 4

Твоето свето Тяло, Господи Иисусе Христе, Боже наш, да ми бъде за вечен живот, и честната Ти Кръв за прошка на греховете. Нека ми бъде това Причащение за радост, здраве и веселие, а при страшното и второ Твое пришествие удостой мене грешния да застана отдясно на Твоята слава, по молитвите на Твоята пречиста Майка и на всички светии.

Молитва 5

(към Пресвета Богородица)

Пресвета Владичице Богородице, светлина на помрачената ми душа, надежда, покров, прибежище и утеха, и радост моя! Благодаря ти, че удостои мене недостойния да стана причастник на пречистото Тяло и честната Кръв на твоя Син. Но ти, която си родила истинската Светлина, просвети моите духовни очи на сърцето. Ти, която си родила Извора на безсмъртието, оживотвори мене, умъртвения от греха. Ти, добросърдечна Майко на милостивия Бог, помилуй ме, дай ми умиление и съкрушение в сърцето ми, смирение в мислите ми и ме призови, когато бъдат пленявани помислите ми. Удостой ме до последното издихание неосъдно да приемам освещението на пречистите Тайни, за изцерение на душата и тялото. И дай ми сълзи на покаяние и изповед, за да те възпявам и прославям през всички дни на моя живот. Защото си благословена и препрославена во веки! Амин!